participació versus representació

>> dissabte, 21 de febrer del 2009

Tots , alguna que altra vegada , hem estat immersos en una conversa on algun punt ens tocava de ben a prop, de tan a prop, que hi tenim alguna cosa a afegir, sabem de què parlem i volem que tots sàpiguen què en pensem sobre aquell afer.

Aquest acte de valentia, de dir el que un pensa és en essència, una participació, perquè participar és prendre part en alguna cosa, per tan podem dir que ens passem el dia participant. participem quan aportem el punt de vista sobre si farà sol o plourà, sobre lo difícil que és aparcar, sobre el soroll del carrer, sobre si les voravies són amples o estretes, la contaminació, la fam, les guerres en el món, ...

Ara bé, el fet que nosaltres opinem o participem sobre algun afer no vol dir que tots els altres que ens envolten pensin igual, dit d’altra manera; que siguem representatius del grup . I normalment això passa per dues coses:

Primera; Com que no som arquitectes municipals ni experts en la matèria no tinguem prous eines de coneixement perquè la nostra opinió sigui vàlida el cent per cent.

Segona;El que nosaltres diem , tot i ser una opinió completament respectable, pot ser tot el contrari del que els nostres iguals pensen.

Un procés participatiu es fa per conèixer la opinió de la població sobre alguna cosa; com que hi ha massa gent en un poble i és massa complicat conèixer la opinió de tothom, el que es fa és agafar una mostra representativa de cada tipus de ciutadà. Per exemple es convoquen a dos o tres persones del barri de Can Malladó, dos o tres del barri de Can Xumetre... i així successivament. Ens interessa saber què pensa sobre una cosa concreta tota la gent del poble, ara bé, si el que fem és enviar una carta massiva i esperar que ens respongui tothom que vulgui, què passarà si la majoria són de Can Camps? Que tot el que passa a aquell barri és generalitzable a la resta de Santa Coloma?

Participació no vol dir representació, jo mateixa no estic sent representativa, perquè és una opinió, fomentada a partir d’uns determinats coneixement , però opinió. Per tan sols sóc representativa de mi mateixa i d’un entorn concret, però no de tothom.

Etiquetes

Buscar aquest blog

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP